Půjčka LIBERTY
Menu

V Moravskoslezském kraji se loni nejlépe třídilo ve Frenštátě pod Radhoštěm, Heřmanicích u Oder, Hrádku a Příboře

Jako každý rok, tak i letos znají tradiční soutěže v třídění odpadů své vítěze. Sídla, jejichž občané nakládají se svými odpady nejlépe, získávají každoročně prestižní ocenění v klání O keramickou popelnici. Za třídění vysloužilých elektrozařízení je pak udělována cena O keramické sluchátko a za největší výtěžnost je udělován Elektrooskar. Všechny tři soutěže jsou součástí informační kampaně zaměřené na podporu sběru a třídění odpadu ve městech a obcích v Moravskoslezském kraji.

V Moravskoslezském kraji se loni nejlépe třídilo ve Frenštátě pod Radhoštěm, Heřmanicích u Oder, Hrádku a Příboře

Ocenění obcí proběhlo 7. června 2024 na slavnostním ceremoniálu tentokrát v industriálních prostorách klubu BrickHouse, který se nachází v areálu Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě. Předávajícími byli zástupci Moravskoslezského kraje a společností EKO-KOM, ASEKOL a ELEKTROWIN.

Na jednoho obyvatele kraje v roce 2023 připadlo v průměru 66 kilogramů plastu, papíru, skla, nápojových kartonů a kovů, vytříděných v rámci obecních systémů do barevných kontejnerů a ve sběrných dvorech. Ve srovnání s ostatními kraji v rámci ČR se v Moravskoslezském kraji nadprůměrně třídí plasty a kovy. Občané kraje mají aktuálně možnost třídit své odpady do více než 14 tisíc veřejně přístupných barevných kontejnerů a do 40 tisíc menších nádob přímo u svých domů.

O KERAMICKOU POPELNICI

První místo v kategorii obcí nad 10 tisíc obyvatel obhájil loňský vítěz Frenštát pod Radhoštěm, následovaný Bohumínem a Kopřivnicí. V kategorii obcí nad 2 000 obyvatel zvítězil Příbor, na druhou příčku dosáhla Dobrá a třetí místo obsadily Trojanovice. Kategorii od 800 do 1 999 obyvatel opanovali zástupci frýdecko-místeckého okresu. Pro pomyslné zlato si došel Hrádek, druhou pozici obsadilo Sedliště a třetí místo dosáhl Písek. Mezi nejmenšími obcemi do 799 obyvatel nejlépe třídili obyvatelé obce Heřmanice u Oder, druhá skončila Košařiska, třetí pak byly Malenovice.

O KERAMICKÉ SLUCHÁTKO

Vítězství v soutěži v třídění elektroodpadu O keramické sluchátko, v kategorii do 2 tisíc obyvatel získal Jeseník nad Odrou. V kategorii nad 2 tisíce obyvatel dominovala mezi nejlepšími, stejně jako v předchozích ročnících, obec Ostravice. V kategorii obcí nad 10 tisíc obyvatel zvítězil Frýdek-Místek.

ELEKTROOSKAR

V rámci obcí do 4 000 obyvatel vyhrály Raškovice s nárůstem 104 %, v další kategorii zvítězila Horní Suchá, kde činil meziroční nárůst 64 %. V kategorii měst nad 10 tisíc obyvatel zvítězil Hlučín s meziročním nárůstem sběru o 16 procent.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.