Půjčka LIBERTY
Menu

Česká společnost ornitologická každoročně vyhlašuje ptáka roku. Pro letošní rok se jim stal polák velký (Aythya ferina).

Polák velký patří mezi plovavé kachny. Dorůstá přibližně 42–49 cm, váží 550–1300 g a v rozpětí křídel měří 67–75 cm. Stejně jako ostatní poláci má silné tělo, velmi krátký ocas a krk a vzhledem k poměru těla poměrně velkou hlavu. Poláky velké lze v Česku pozorovat celoročně, na jaře ale ve vyšších počtech než v zimě.

obr. 1 Autor Enrico Gombala
Autor Enrico Gombala: polák velký

Dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny jsou chráněny všechny druhy ptáků, kteří se volně vyskytují na území Evropské unie. Vybraným, vzácným nebo vědecky a kulturně významným druhům rostlin a živočichů poskytuje zákon o ochraně přírody a krajiny navíc zvláštní, přísnější ochranu, kdy jsou některé druhy zařazeny mezi zvláště chráněné druhy (dále jen „ZCHD“) rostlin a živočichů. Podle míry ohrožení jednotlivých druhů jsou stanoveny tři kategorie ochrany ZCHD, a to druhy kriticky ohrožené, silně ohrožené a ohrožené. Polák velký nicméně mezi ZCHD zařazen není.

Od roku 2015 je ale polák velký zařazen na celosvětový seznam ohrožených druhů, to znamená, že patří do kategorie druhů, kterým vyhynutí v horizontu několik desítek let opravdu hrozí, ale v České republice stále patří mezi lovné druhy. Dobrou zprávou nejen pro poláka je celounijní zákaz olověných broků na mokřadech, který vešel v platnost ve středu 15. února 2023. Na otravu olovem v Evropě každoročně hynulo milion ptáků. Zároveň chtějí ornitologové upozornit na neutěšený stav naší rybniční krajiny.

obr. 2 Autor Enrico Gombala
Autor Enrico Gombala: polák velký

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.