Půjčka – zaměstnanci LEPO
Menu

Exkurze učitelů do východních Čech za památkami Unesco

11. června v brzkých ranních hodinách vyrazila skupina učitelů, koordinátorů EVVO a žáků na exkurzi pořádanou CMUREM za památkami UNESCO do východních Čech. Po více než čtyřech hodinách jsme se ocitli před branami Hřebčína Kladruby, kdy jsme v rámci prohlídky stáji s nádhernými kladrubskými koňmi, a poté kočáry, užasli nad péči, historii, významem chovu koní a díky průvodci pochopili, že tento objekt přesáhl hranice ČR. Prodej koní do zahraničí je cennou devizou hřebčína a šíří dobré jméno českých chovatelů koní po Evropě i mimo ni.

Po dvouhodinové prohlídce jsme se vypravili na cestu do Litomyšle, kde jsme navštívili zámek a muzeum B. Smetany, obě zapsané na seznamu památek UNESCO, stejně jako hřebčín. Mohli jsme obdivovat erudovaný výklad průvodce zámku a někdy jsme si připadali, že jsme se ocitli o pár století zpátky. Zámek nás překvapil citlivě zvoleným vybavením interiéru.

foto

Letošní rok je spojen s 200. výročím narození Bedřicha Smetany, a proto jsme uvítali možnost návštěvy nově otevřeného muzea s autentickou expozici, doprovázenou výkladem průvodkyně regionálního muzea v Litomyšli.

Po krátké prohlídce města Litomyšle jsme plni informaci a krásných zážitků cestovali vpodvečer autobusem zpět do Ostravy.

Učitelé ocenili bohatý a inspirující program exkurze a nádherné počasí, které nás během exkurze provázelo. Navíc veškeré náklady na tuto akci byly financovány z prostředků poskytnutých Moravskoslezským krajem na aktivity spojené s udržitelným, rozvojem, které jsou realizovány prostřednictvím CMUR.

autorka článku: Ing. Eva Kazdová

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.