Půjčka LIBERTY
Menu

Report od olympijského zpravodaje

Oheň uhašen. Olypiáda dětí a mládeže skončila a náš kraj převzal olympijskou štafetu.

Krajská výprava

Čtvrtý den = poslední den

Čtvrtek na každé olympiádě dětí a mládeže je rozhodujícím a nejnapínavějším dnem. Končí všechny kolektivní sporty a rozdávají se poslední medaile u sportů individuálních. Náš kraj v kolektivních sportech bohužel končil pod stupni vítězů, někdy jen velmi těsně s „bramborovou“ medailí. Výjimkou byli naši beachvolejbalisté, kteří v napínavém finále nakonec porazili kluky z Prahy 2:1 na sety a odnesli si zlato a pro celou výpravu důležitých 20 bodů. Další cenné kovy přidali ještě kanoisté. Ve sprintu mladších žaček zvítězila Ester Michajlovičová a další stříbro přidala dvojice Adéla Lebedová a David Rousek v kategorii cross. Poslední oceněnou za náš kraj se stala trenérka softbalistek Barbora Saviola, která získala cenu fair play.

Po rozdání posledních medailí proběhl slavnostní ceremoniál, na němž náš kraj zastupovali zlatí medailisté, které vedl v roli vlajkonoše paraplavec Jakub Vaněk. Poslední důležitou věcí před uhašením olympijského ohně bylo předání pomyslné štafety v podobě olympijské vlajky pořadateli další ODM, tedy Moravskoslezskému kraji. Z rukou Filipa Šumana, místopředsedy Českého olympijského výboru ji přebral Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Náš kraj nakonec skončil na 4. místě s 356 body. Našim sportovcům se podařilo získat rovných 50 medailí (17 zlatých, 13 stříbrných a 20 bronzových).

Gratulujeme všem medailistům a děkujeme všem sportovcům za jejich výkony, odhodlání a energii, kterou do všech závodů a zápasů vložili. Děkujeme také organizátorům a budeme se na všechny milovníky sportu těšit v lednu 2025 v našem kraji.

Den číslo 3

Třetí den olympiády nebyl o nic méně napínavý a plný úspěchů jako ty předešlé. Medailová sbírka Moravskoslezského kraje rozrostla na krásných 47 kousků, z nichž 15 je zlatých, 12 stříbrných a 20 bronzových. Včera zazářili cyklisté, kteří si dojeli v disciplíně MTB rovnou 3 zlaté medaile (Barbora Bukovská, Ondřej Bukovský a Sebastian Dvořák). Po startu se probojovali do čela závodu a pak svůj náskok už jen zvyšovali. Jediný, kdo Ondřeje Bukovského ohrožoval, byl Samuel Mucha, který si těsně dojel pro stříbro. Pro zlato si včera přišli také družstva stolních tenistů, kanoisté a vystříleli si ho sportovní střelci v kategorii vzduchových pistolí – mix. Oštěpař Richard Kwiczala hodil včera nejlepší letošní výkon ve své kategorii a odměnou mu byla také zlatá medaile na krku. Kompletní medailový přehled našeho kraje si můžete prohlédnout zde: Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže 2024 – Přehled medailistů – Moravskoslezský kraj | Český olympijský tým (olympijskytym.cz)

Po včerejšku jsme jako kraj na průběžném 4. místě, ale stále zbývá dokončit přes 50 závodů a pořadí i množství bodů se mohou dnes hodně měnit. Držte nám pěsti a fanděte, třeba u obrazovky počítače nebo mobilu Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže 2024 – program a výsledky | Český olympijský tým (olympijskytym.cz), aby naši borci večer na slavnostním medailovém ceremoniálu „stáli na bedně“.

Den druhý

V úterý, druhý den olympiády, naši sportovci znatelně rozšířili medailovou sbírku. Další zlatou si vyplaval paraplavec Jakub Vaněk. Další zlatou vylovila z vody kanoistka Ester Michajlovičová a dvě zlaté přidali stolní tenisti. Ve dvouhře se zadařilo Oliveru Olejníkovi a ve čtyřhře nenašli přemožitele Zuzana Ondřačková a Tobiáš Fabián. Stolní tenista Oliver Olejník s Tomášem Fabiánem získali stříbro. Další stříbrný kov z vody vylovili plavec Adam Foltyn a kanoista David Rousek. Prozatím šestou stříbrnou medaili pro náš kraj vybojoval Lukáš Dobrozemský. Nejvíce se nám sbírka rozrostla o bronzové medaile. Stolní tenisté získali rovnou tři. Ve dvouhře to byl Tobiáš Fabián a ve čtyřhře dvojice Elen Galetková se Zuzanou Ondračkovou a Oliver Olejník s Elen Galetkovou. Karatisté přijali výzvu a vybojovali jich rovnou pět – Eliška Kulhánková, Dorota Pavelková, Štěpán Podlesný, Jakub Šimeček a poslední přidali jako kumite team Moravskoslezského kraje. Dvě přidali ještě plavci Jan Venglář a Jiří Zátopek a poslední 15. bronzovou medaili si na svůj krk pověsila orientační běžkyně Eva Létalová.

Pořadí krajů za včerejší den bylo velmi proměnlivé, ale nakonec jsme den uzavřeli na průběžném 4. místě se 197 body. Je za námi necelá polovina závodů a tak věříme, že jak bodové hodnocení tam množství medailí ještě hodně rozšíříme. Držte našim sportovcům palce, dávají do toho vše a bojují ze všech sil.

První sportovní den

Začínáme nadějně... první den se pro nás vyvíjel vcelku pozitivně. S první medailí se ohlásili orientační běžci už v 11 hodin dopoledne, kdy si pro bronz doběhl Ondřej Podmol ve sprintu mladších žáků. Další bronz získala cyklistka Barbora Bukovská. Stříbrnou medaili si vzduchovou pistolí vystřílela Karla Joslová. A nejvíce medailí naši sportovci „vylovili“ z bazénu. Sérii začal paraplavec Jakub Vaněk, který bral rovnou zlato. Další zlatou získal plavec Jiří Zátopek a rovnou k ní přidal ještě jeden bronz. S dalším bronzem se vynořil Adam Foltyn a Jan Venglář doplnil stříbro.

Včerejší den jsme končili na průběžném 3. místě mezi kraji s celkem osmi medailemi.

Držme našim sportovcům pěsti i nadále.

Den odjezdu

Od pondělí do čtvrtku budou mezi sebou závodit nejlepší sportovci jednotlivých krajů ve dvaceti sportech – atletika, basketbal, badminton, beachvolejbal, cyklistika, florbal, fotbal, házená, jachting, karate, kanoistika, moderní gymnastika, orientační běh, paraplavání, plavání, softbal, sportovní střelba, stolní tenis, triatlon a volejbal.

Roli vlajkonoše naši výpravy na slavnostním ceremoniálu přijal sprinter Pavel Maslák. Zapálení olympijského ohně se zhostila česká snowboardistka Eva Adamczyková (Samková).

Držte nám pěsti, ať přivezeme co nejvíce medailí. O dění vás budeme den po dni informovat.

Jak se našim borkám a borcům daří, můžete také živě sledovat na webu Olympiáda dětí a mládeže 23. - 27. 6. 2024 | Český olympijský tým (olympijskytym.cz).

 

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.