Povodně
Menu

Příběh Wintonova dítěte ze Slezska

Dne 12. září 2024 se v ostravské aule Gong konala významná akce v rámci projektu spolku CEBENA „Příběh Wintonova dítěte ze Slezska“. Tato událost byla věnována památce sira Nicholase Wintona a jeho záchraně židovských dětí během druhé světové války. Akce se zúčastnilo přibližně 1400 žáků a pedagogů středních škol Moravskoslezského kraje.

Akci slavnostně zahájil hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Josef Bělica, náměstek hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Mgr. Stanislav Folwarczny a předseda spolku CEBENA Ing. Bc. Vladimír Nevlud, LL.A. Program pokračoval promítáním filmu „One Life“, který přiblížil život a činy sira Nicholase Wintona. Po promítání následovala beseda s Johnem Fieldsendem, posledním žijícím „Wintonovým dítětem“ z našeho regionu. John Fieldsend sdílel svůj osobní příběh, který byl plný emocí a vzpomínek na jeho záchranu a nový život v Anglii. Zdůraznil důležitost lidskosti, odvahy a pomoci druhým, což bylo hlavním poselstvím celé akce.

Příběh Wintonova dítěte ze Slezska

Tento třiadevadesátiletý pamětník přijel do České republiky z Anglie, aby se zúčastnil odhalení pamětní desky židovské rodiny Bermanů v Novém Jičíně, pamětní desky a tzv. kamenů zmizelých své rodiny ve Vítkově a na závěr svého pobytu se v multifunkční aule Gong v Ostravě setkal se středoškoláky a jejich učiteli, kteří svým aktivním přístupem v průběhu besedy vytvořili skvělou a důstojnou atmosféru. Během zodpovídání desítek otázek projevil pan Fieldsend osobitý smysl pro humor, ale i moudrost, protože dokázal reagovat i na řadu hluboce filosofických otázek. Přítomní si na závěr minutou ticha a rozsvícením symbolických svíček připomněli oběti holocaustu, což dodalo celé události hluboký a vážný tón.

Celá událost byla emocionálně velmi silná a měla hluboký dopad na všechny zúčastněné. Byla to příležitost nejen k uctění památky sira Nicholase Wintona, ale také k zamyšlení nad důležitostí lidskosti a odvahy v dnešním světě.

Příběh Wintonova dítěte ze Slezska

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.