Půjčka LIBERTY
Menu

Nejinspirativnější učitelky francouzštiny v Česku převzaly ocenění Un grand MERCI

Ocenění Un grand MERCI za vynikající výsledky ve výuce francouzštiny obdrželo také Jazykové gymnázium Pavla Tigrida z Ostravy-Poruby.

„Učitelky a učitelé jazyků mají naprosto klíčový podíl na tom, že naše děti mají otevřené brány do světa a můžou v něm uspět. Nám takto zásadně pomohli naši učitelé francouzštiny. Založili jsem proto tuto cenu, abychom skrze ni mohli komunitě francouzštinářů poděkovat,“ uvedla v představení ceny Un grand MERCI Kristýna Křížová, předsedkyně Spolku bývalých studentů českých sekcí ve Francii, který soutěž organizuje.

V úterý 4. června se v zahradách Černínského paláce v Praze uskutečnilo slavnostní vyhlášení prvního ročníku. „Pro porotu bylo ctí číst o kvalitní pedagogické činnosti nominovaných francouzštinářek a francouzštinářů, ovšem nebylo vůbec lehké rozhodnout. Nominace od studentů a kolegů byly osobní, krásné a dojemné, kandidatury dokládaly, že máme co do činění s motivovanými vyučujícími, odhodlanými předávat svou lásku k jazyku těmi nejkreativnějšími způsoby,“ vysvětluje Alžběta Mangarella, absolventka české sekce na lyceu Alphonse Daudeta v Nîmes a předsedkyně poroty.

Nejinspirativnější učitelky francouzštiny v Česku převzaly ocenění Un grand MERCI

Hlavní cenu, tedy pobyt ve Francii s návštěvou Cité internationale de la langue française ve Villers-Cotterêts v hodnotě 25 000 Kč si odnesla Jana Dohnalová ze Základní školy Hradec Králové, třída SNP 694. Čestné ocenění a věcné dary od sponzorů prvního ročníku soutěže získaly Marion Bérard z prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera za přínos výuce francouzštiny v České republice, Jana Kolmanová z pražského Akademického gymnázia ve Štěpánské za celoživotní přínos výuce francouzštiny a Jazykové gymnázium Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě za vynikající výsledky ve výuce francouzštiny v České republice. „Oceněné francouzštinářky jsou skvělé učitelky, které do výuky vnáší inovativní metody a obrovské osobní nasazení, píšou učebnice nebo zakládají evropské třídy,“ vysvětluje hlavní důvody pro výběr těchto oceněných Alžběta Mangarella.

Vyhlášení oceněných proběhlo v rámci akce Café francophone, která se pravidelně koná v prostorách Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Slavnostní událost zahájil francouzský velvyslanec v Praze Stéphane Crouzat a vrchní ředitel evropské sekce Ministerstva zahraničních věcí České republiky Jaroslav Kurfürst a zúčastnili se ho také představitelé Francouzského institutu v Praze, nominované francouzštinářky v doprovodu svých studentů, bývalý ministr školství a člen poroty Stanislav Štech, zástupci univerzit i desítka absolventů českých sekcí několika generací.

Soutěž pořádá Spolek bývalých studentů českých sekcí ve Francii, který se věnuje podpoře programu českých sekcí, podpoře studentů tohoto programu a udržování komunity absolventů. Jde o unikátní mezivládní tříletý studijní program, umožňující českým studentům vyjet na střední školu do Francie a získat francouzskou a českou maturitu. Za 100 let jeho existence jím prošlo téměř 1000 absolventů, v jejichž osobních i profesních životech francouzština hrála a hraje klíčovou roli. Mnozí z nich se také ve svém oboru stávají strůjci spolupráce mezi oběma zeměmi.

Proč se spolek rozhodl právě pro oceňování vyučujících francouzštiny, vysvětluje Kristýna Křížová: „Je zcela přirozené a žádoucí, abychom se v určitou chvíli našeho dospělého života ohlédli a poděkovali těm, kdo nás tehdy nasměrovali, v našem případě na cestu ke zlomové životní a studijní zkušenosti, kterou bylo absolvování středoškolského studia ve Francii. Un grand MERCI, tedy obrovský dík, patří všem inspirativním a motivujícím učitelům a učitelkám francouzštiny.“

Informace o prvním ročníku byly zveřejněny 23. listopadu 2023 u příležitosti Mezinárodního dne učitelů francouzského jazyka. Kdokoli z řad široké veřejnosti mohl na cenu navrhnout učitele a lektory francouzštiny ze základních a středních škol, gymnázií, zájmových kroužků i okruhu svých blízkých. Celkem spolek obdržel 60 návrhů na 44 vyučujících, které se posléze proměnily ve 30 kandidatur. Porotu tvořilo 5 členů z řad odborníků na vzdělávání i absolventů českých sekcí.

Další ročník bude vyhlášen opět na Mezinárodní den učitelů francouzského jazyka, ve čtvrtek 21. listopadu 2024.

Spolek bývalých studentů českých sekcí ve Francii, oficiálně Association des anciens élèves des sections tchèques et tchécoslovaques de Dijon, de Nîmes et de Saint-Germain-en-Laye, působí od roku 2009. Udržuje komunitu bývalých i současných studentů českých sekcí a usiluje o zvýšení informovanosti české veřejnosti o možnosti tříletého studia ve Francii. V roce 2012 založil Lycejní stipendijní fond financovaný výhradně absolventy českých sekcí, který každoročně podporuje nadané studenty českých sekcí ve složité finanční situaci. Dále se věnuje i jiným projektům jako například publikace knih, organizace oslav 100. výročí, produkce výstav a od roku 2023 také ceně Un grand MERCI. Za své aktivity ve prospěch posilování vztahů mezi Francií a Českou republikou získala předsedkyně spolku Kristýna Křížová v roce 2019 Řád akademických palem.

Cena Un grand MERCI

První ročník soutěže zaštítily Francouzský institut v Praze, Praha 1 a Praha 6 a finančně podpořily Komerční banka, Laboratoires Pierre Fabre, advokátní kancelář Barthélémy & Partners, Francouzský institut v Praze a nakladatelství Argo.

České sekce ve Francii

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.