Povodně
Menu

Většina toků v MSK má kulminaci za sebou, řeky začínají klesat. V části kraje klesla povodňová aktivita na 2. stupeň

Všechny toky kromě Odry v Bohumíně mají sestupnou tendenci. Hladiny řek tedy začínají postupně klesat. Podle vodařů je letošní povodeň co do množství vody intenzivnější, než velká povodeň v roce 1997. Dosah povodní by byl letos významně mírnější, pokud by byla vybudována přehrada v Nových Heřmínovech.

„Prosím, poučme se. Pokud by stála vodní nádrž Nové Heřmínovy, byla by situace v našem kraji diametrálně odlišná. V Opavě by se pravděpodobně řeka nevylila z břehů vůbec, v Krnově by byla situace výrazně klidnější. Proto apeluji, tuto přehradu na řece Opavě náš kraj potřebuje. Stále není hotové majetkové vypořádání, jedná se o jeden soukromý pozemek a další obecní pozemky. Není možné, aby hrstka občanů blokovala veřejný zájem deseti tisíců domácností. Po zkušenostech z posledních hodin zdůrazňuji, že je potřeba stavbu opravdu realizovat, a to i za cenu vyvlastnění. Povodí Odry už připravuje dokumentaci pro stavební řízení, snad se poučíme, projekt se konečně pohne a nová nádrž bude naše občany v budoucnu chránit a zajistí jim bezpečí,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica a dodal, že se při aktuálních povodních ukázalo, že prostředky, které se v posledních 25 letech investovaly do protipovodňové ochrany a vybavení hasičů a záchranářů, byly smysluplné. Zafungovala řada opatření, díky špičkovému vybavení jsou zásahy efektivní.

Občané se zajímají o kvalitu pitné kohoutkové vody, vodárny ubezpečují, že dodávaná voda z veřejných řadů je bez závad.

Povodňová komise s ohledem na zmírnění aktuální situace odvolává v 15 obcích s rozšířenou působností (ORP) 3. stupeň povodňové aktivity a vyhlašuje tam 2. stupeň. Ve zbylých obcích stále 3. stupeň povodňové aktivity platí, jedná se o ORP Bruntál, Krnov, Kravaře, Hlučín, Ostrava, Bohumín a Opava.

Povodně mají bohužel v Moravskoslezském kraji první oběť, v řece Krasovka na Bruntálsku v noci na dnešek utonula žena. Dále policie pohřešuje několik osob.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.