Menu

Tisková zpráva – POJEZ. Novinka spojuje moravskoslezskou gastroscénu

V kraji vzniká speciální program na podporu gastroturistiky. Projekt Pojez propojí osvědčené gastroslužby v regionu a turisty bude lákat na zážitky spojené s dobrým jídlem a pitím. Součástí Pojezu budou festivaly, workshopy. V plánu je i aplikace, díky které si zájemci budou moci snadno vyhledat podniky ve svém okolí. Do programu se mohou zapojit restaurace, kavárny, lokální farmy i obchody s potravinami v celém regionu.

„Oblast gastroslužeb se v posledních letech v našem regionu dynamicky rozvíjí. A to i přes to, že do podnikání v tomto oboru výrazně zasáhla pandemie a restrikce s ní spojené. Fungují u nás kvalitní restaurace i kavárny, farmy i výrobci lokálních produktů. Právě tyto služby a práci lidí, kteří stojí za nimi, chceme vyzdvihnout a prezentovat tak, abychom na kvalitní gastronomii nalákali co nejvíce turistů i místních. Lidé tak díky Pojezu zjistí, za kolika místními lahůdkami mohou vyrazit,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Pojez je celoroční aktivita, která bude podporovat gastroturistiku v Moravskoslezském kraji. „Díky Pojezu spojíme vše dobré, co náš kraj nabízí. Už v minulosti se tady objevil nápad podporovat regionální gastronomii. Jednalo se o projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko. Ale tentokrát chceme tento původní nápad rozšířit, pojmout jinak a vytvořit úspěšný brand. Teď aktivněji zapojíme samotné podnikatele, kteří nám pomohou propagovat gastro v kraji. Vznikne mapa fungujících podniků a v plánu je i aplikace, která lidem zobrazí farmy, trhy, restaurace i kavárny v jejich okolí. Kvalitní gastronomii budeme prezentovat i na speciálních festivalech. Pilotní Pojez fest se bude konat už 14. května v Dolních Vítkovicích,“ popsal jednatel MS Tourism Petr Koudela s tím, že Pojez vzniká na podobném principu jako už fungující projekt Technotrasa. „Technotrasa propaguje technické památky v našem regionu a Pojez stavíme na stejném půdorysu, jen se zaměřením na partnery z oblasti gastra,“ doplnil Petr Koudela.

Celoročně bude Pojez organizovat spoustu akcí. „ Pro veřejnost budou velmi zajímavé gastrofestivaly s kulturním přesahem. Vytvoříme vlastní gastro městečko, se kterým budeme pořádat akce na různých místech kraje. Jádro budou tvořit partneři Pojezu a pozveme vždy také lokální prodejce,“ řekl majitel sítě kaváren Cokafe a zároveň manažer Pojezu Richard Mauler s tím, že přínosný bude Pojez i pro podniky, které se do něj zapojí. „Chceme, aby se podniky mohly dál rozvíjet, takže budeme pořádat kurzy s odborníky i workshopy, na kterých si partneři budou moci předávat své know-how. Vzdělávací kulinářské lekce a kurzy pak plánujeme pořádat i pro širokou veřejnost,“ dodal Richard Mauler.

Všichni, kterým se myšlenka Pojezu líbí a chtějí být jeho součástí, se mohou hlásit na pojez@pojez.cz. „Pro začátek jsme oslovili podniky, které podle nás mají invenci, dynamiku a přináší nový pohled na gastronomii v regionu. Chceme, ať se základna partnerů postupně rozrůstá. Na fungování a koncepci Pojezu bude dohlížet sedmičlenná komise. Bude se skládat ze zástupců gastra, médií, vzdělávání, kraje i krajské centrály cestovního ruchu. Chceme tak mít možnost ovlivnit směřování Pojezu v dalších letech,“ uzavřel jednatel MS Tourism Petr Koudela.

Zatím je do Pojezu zapojeno zhruba deset podniků, například: Cokafe, Etáž, Fully Belly, Řeznictví u Bobra, Chilliman, Jednoduše, Maido, Mutant fast Food, Pochutnej si Bistro

Termíny Pojez festů

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.