Povodně
Menu

Tisková zpráva – Pěstouni s otevřeným srdcem a svépomocné skupiny neformálních pečujících dostali ocenění

Moravskoslezský kraj ocenil pět pěstounských rodin za přínos v oblasti náhradní rodinné péče. Obdarovány byly i dvě svépomocné skupiny neformálních pečujících, kteří v domácím prostředí pečují o blízkého člena rodiny s postižením. Vzhledem k tomu, že se letos kvůli povodním nemohly konat tradiční Dny rodin s otevřeným srdcem, ocenění jim na krajském úřadu předal náměstek moravskoslezského hejtmana pro sociální věci Jiří Navrátil.

„Mám velikou radost, že jsem se mohl osobně setkat s výjimečnými pěstouny a předat jim ocenění. Nabízejí otevřenou náruč, bezpečí a rodinné zázemí dětem, které by jinak musely vyrůstat v domově. Jejich přístupu a ochoty přijímat i děti problematické, se zdravotními potížemi, které vyžadují zvýšený lékařský dohled, časté hospitalizace a hodně probděných nocí, si hluboce vážím. Jsou inspirací pro nás všechny,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální věci Jiří Navrátil a doplnil, že aktuálně žije v dětských domovech v regionu 675 dětí, na přechodnou dobu je v pěstounské péči 145 chlapců a děvčat. Na území kraje působí celkem 35 svépomocných skupin, které sdružují neformální pečovatele o někoho blízkého s postižením.

OCENĚNÍ PĚSTOUNI obdrželi ocenění za přínos, voucher na wellness pobyt pro 2 osoby v hodnotě 10 tisíc korun.

Edita Albertová (dlouhodobá pěstounská péče)
Paní Albertová má od roku 2019 v pěstounské péči nezletilou dívku s mentálním postižením. Pěstounka se i přes nepříznivou zdravotní prognózu dospívající dívky snaží vytvářet jí co nejlepší zázemí a umožňovat jí žít běžným způsobem života. Petra je nyní v pubertě a péče o ni vyžaduje hodně trpělivosti, pochopení a znalostí v oblasti práce s lidmi s handicapem. Paní Albertová dívce poskytuje bezpečný domov, lásku a bezpodmínečné přijetí. 

Tomáš a Lenka Novotní (dlouhodobá pěstounská péče)
Manželé Novotní si vzali do péče dva čtyřměsíční chlapce – dvojčata s poruchou chování, poruchou řeči a ADHD. Starat se o ně je velmi náročné, pěstouni ale velmi citlivě a láskyplně reagují na jejich potřeby. Ve snaze i nadále rozvíjet schopnosti úspěšného vnímání potřeb dětí a empatického jednání se aktivně účastní vzdělávacích akcí. Manželé Novotní tak poskytli domov Vašíkovi a Martínkovi. Nabízejí jim bezpodmínečné přijetí, lásku, pochopení a obětavost. Díky nim chlapci mají milující rodiče, kteří se jim věnují nad rámec svého osobního života. Manželé Novotní začínali jako pěstouni na přechodnou dobu a po zralé úvaze se rozhodli pro dlouhodobou pěstounskou péči. Chlapcům tak dali možnost vyrůstat ve prostředí rodiny.

Andrea a Dominik Kovářovi (pěstounka na přechodnou dobu)
Jde o pěstouny, kteří jsou ochotní přijmout jakékoliv dítě bez ohledu na jeho etnikum či věk, nebrání se ani přijetí sourozenců. Aktuálně mají v péči dvojčata, jejichž péče je náročná. Od roku 2019 poskytli domov již 9 dětem různého věku, sourozencům či dvojčatům. Manželé Kovářovi se věnují i svému vlastnímu vzdělávání a seberozvoji. Přijatým dětem nabízejí osobní angažovanost formou terapeutického rodičovství. Nezapomínají ani na důležitost práce s biologickou rodinou přijatých dětí. Pěstounskou péči na přechodnou dobu reprezentují také na veřejnosti.

Darina a Libor Chylkovi (pěstounská péče na přechodnou dobu)

Manželé Chylkovi jsou zařazeni do evidence pěstounů na přechodnou dobu od roku 2015. Za toto období zabezpečili péči již o 12 dětí, většinou se jednalo o sourozence staršího věku.  Pěstouni jsou ochotní přijmout jakékoliv dítě bez ohledu na jeho etnikum či věk, stejně tak i sourozenecké dvojice. Jejich péče je na velmi dobré úrovni. Mají zkušenosti s předáváním dětí do biologické rodiny, ústavu i k náhradním rodičům, kdy dokáží svěřené děti na přechod připravit.

Iveta Speváková (dlouhodobá pěstounská péče)

Paní Speváková je pěstounkou více než 19 let. Ve svém domě dokázala vytvořit bezpečné a milující prostředí. Jedná se o pěstounku, která je ochotná přijímat jak sourozenecké skupiny, tak děti náročné na péči. Aktuálně pečuje o 16letou dívku s mentálním postižením. Pěstounka vytváří pro svěřenou dívku podnětné prostředí, pravidelně se s ní učí, snaží se ji motivovat k dalšímu studiu a samostatnosti. Je nejen aktivní pěstounkou, ale posílila i sociální pracovníky doprovázejících organizací.

OBDAROVANÉ SVÉPOMOCNÉ SKUPINY obdržely symbolický šek na finanční dar od Moravskoslezského kraje ve výši 50 tisíc korun na realizaci svých projektů.

RAIN MAN
Spolek rodičů a přátel dětí s autismem. Jde o spolek rodin, který funguje už 24 let. Prošel různými fázemi vývoje (vzdělávání pedagogů, psychologů, rodičů, semináře, kurzy, celonárodní konference o autismu), v současnosti se zaměřuje na celkovou podporu rodin (pravidelné klubovny, asistence při akcích, vzdělávání, volnočasové a relaxační aktivity). Sdružuje rodiče dětí (dnes již dospělých lidí) s poruchami autistického spektra. Podpořeným projektem tohoto spolku je projekt Chceme pečovat co nejdéle – pomozte nám to splnit. Jde o organizaci a realizaci wellness pobytu pro neformální pečující, včetně zajištění asistence pro opečovávané blízké osoby s mentálním postižením, poruchou autistického spektra. Pobyt umožní pečujícím osobám zregenerovat a načerpat novou energii.

NIKDY NEJSI SÁM ..., z.s.

Jde o svépomocnou skupinu, jejímž hlavním cílem je organizování pobytových akcí pro osoby s postižením. Za deset let, kdy spolek v regionu působí, se vyprofiloval pro pomoc osobám se středním až hlubokým mentálním a zároveň s kombinovaným postižením. Dalším cílem je odlehčení pro pečující osoby. Podpořeným projektem tohoto spolku je projekt Víkendový pobyt v Beskydech. Jde o realizaci pobytu pro osoby s postižením a rodiny sdružené kolem spolku. Díky asistenci, která je součástí pobytu, je možné poskytnout pečujícím osobám prostor pro odpočinek, umožnit jim trávit čas s přáteli či se věnovat svým koníčkům, a celkově jim tak odlehčit od náročné neformální péče.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.