Půjčka LIBERTY
Menu

Tisková zpráva – Krajští policisté mají novinku: Speciální zdravotnické batohy pro okamžité ošetření vážných střelných ran

Moravskoslezský kraj vybavil policisty taktickými zdravotnickými batohy, jejich součástí jsou i speciální pomůcky pro nejvážnější zranění. Tyto Tactical medic bagy budou policisté využívat zejména při mimořádných událostech, kdy ke zraněným ještě není možné z bezpečnostních důvodů pustit zdravotnickou záchranku. Na taktické batohy kraj poskytl Krajskému ředitelství policie Moravskoslezského kraje 3 a půl milionu korun, dalších 10 milionů obdržela policie na nová vozidla a moderní vyhodnocovací policejní přístroje.

„Činnost integrovaného záchranného systému je v našem kraji na nejvyšší profesionální úrovni. Jednotlivé složky spolupracují, jejich aktivity jsou koordinované a provázané. Takže například zdravotnický materiál, na který Moravskoslezský kraj přispěje, pořídí policie na základě konzultací s krajskou zdravotnickou záchrannou službou tak, aby byla jejich zdravotnická vybavení kompatibilní. U některých mimořádných událostí se totiž profesionální zdravotníci mohou ke zraněným dostat až později než policie. Příkladem může být tragická střelba na pražské filozofické fakultě vloni v prosinci,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica s tím, že na nákup zdravotnického materiálnu je v krajském rozpočtu vyčleněno 3,5 milionu korun. Pořízeny budou speciální batohy první pomoci pro činnosti prvosledových hlídek a speciálních zásahových složek.

„Mluvíme zde o větších batozích, ve kterých je v přihrádkách přehledně uložený nejrůznější zdravotnický materiál. Například v případě postřelení mají policisté ihned po ruce speciální škrtidla nebo dokonce hrudní chlopeň, která díky nízkoprofilovému ventilu může i několik hodin bezpečně krýt otevřené poranění hrudníku. Všichni víme, že jsou situace, kdy o lidském životě rozhodují minuty, ne-li vteřiny,“ řekl hejtman kraje Josef Bělica a doplnil, že kromě taktických batohů policie zakoupí také potřebné trenažéry pro výcvik poskytování této první pomoci.

„Finanční přispění Moravskoslezského kraje se pozitivně promítne do činnosti policistů v tomto regionu. Jedná se o obměnu technického vybavení nebo nákup speciálního zařízení, a to pro službu dopravní, ale také kriminální, sloužící k objasňování trestné činnosti. Důležitým prvkem bude také pořízení speciálního zdravotnického materiálu primárně pro policejní hlídky, které bývají na místech událostí jako první a poskytují účinnou první pomoc před příjezdem či možným zásahem zdravotníků. Oceňuji velice vstřícný přístup Moravskoslezského kraje, který se tímto opět bude podílet na zvýšení efektivity naší práce a pozitivně se odrazí jistě také v zajištění bezpečnosti pro obyvatele kraje,“ řekl ředitel krajské policie Tomáš Kužel.

Kromě zdravotnických pomůcek v hodnotě 3 a půl milionu korun pořídí moravskoslezská policie díky kraji vybavení za dalších 10 milionů. Jedná se o vozidla a zařízení či materiál pro zásahy v mimořádných bezpečnostních situacích. Tyto prostředky budou využity nejen v souvislosti s migrací, ale také při náročných nasazeních v extrémních podmínkách. Mezi nové vybavení bude patřit například kyanoakrylátová komora, která slouží k vyhodnocování stop. „Pomocí této vysoce sofistikované a kvalitní techniky zvýší krajští policisté rozsah i účinnost vyšetřování trestných činů i efektivitu zásahů. Moravskoslezský kraj tak opět přispívá k posílení bezpečnosti v regionu,“ uzavřel hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.