Půjčka LIBERTY
Menu

Tisková zpráva – EXPO CIRK v Ostravě představí novinky oběhového hospodářství

Moravskoslezský kraj se v červnu stane středobodem oběhového hospodářství a cirkulární ekonomiky. Nové možnosti podnikání nabídne mezinárodní výstava EXPO CIRK 2024, která se bude konat v ostravských Dolních Vítkovicích ve dnech 20.–21. 6. 2024. Nové technologie, postupy, inovace i výrobky v oblasti recyklace představí více než dvě desítky českých i zahraničních firem. Doprovodný program bude připravený i pro školy.

Inovativní obalové materiály z houbového mycelia, chytré technologie pro efektivní svoz a následné třídění odpadu, desky vyrobené z recyklovaného komunálního odpadu pro využití ve stavebnictví a mnohé jiné výrobky i technologie firem, které sází na udržitelnost a recyklaci, představí EXPO CIRK 2024. Unikátní výstava je součástí konference Cirkulární ekonomika v praxi, kterou pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky ve spolupráci s Francouzsko-českou obchodní komorou. Nejen odborníci, ale i veřejnost se díky výstavě budou moci dozvědět o nových trendech a možnostech udržitelnosti, obnovitelných zdrojích a novém myšlení v podnikání.

„Moc mě těší, že EXPO CIRK se bude konat právě v našem kraji. Troufám si říci, že díky industriální historii je náš region cirkulární ekonomice zaslíbený. A právě ostravské Dolní Vítkovice, které jsou skvělou ukázkou cirkulární ekonomiky, kdy se bývalému industriálnímu prostoru podařilo dát nový obsah i využití, jsou ideálním místem pro konání této akce. Na výstavě chceme díky konkrétním projektům a nápadům ukázat, že cirkulární ekonomika je byznys a příležitost pro změnu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Cirkulární ekonomika sází na udržitelnost, recyklaci, propojení oblastí a nový směr myšlení. Na EXPO CIRK bude vystavovat několik desítek firem z Česka i ze zahraničí, které využívají cirkulární ekonomiku v praxi a fungování oběhového hospodářství představí na svých projektech. „Za českou stranu bude vystavovat například Lisa TECH, která se specializuje na eko-linky, které dokáží zpracovat a přetvořit tříděný komunální odpad na desky pro využití ve stavebnictví. Technologie firma vyváží do celého světa, například do Kalifornie, Itálie nebo Švédska. Společnost SMOLO představí technologie a čidla pro efektivnější svoz odpadu, které se už úspěšně využívají v některých obcích. Své plány bude prezentovat i CIRK ARENA, centrum a výkladní skříň cirkulární ekonomiky našeho kraje vznikne v Třinci v bývalé hokejové aréně a zaměří se na výzkum průmyslových odpadů specifických pro Moravskoslezský kraj, jako jsou strusky a odprašky, bioodpadů a stavebních odpadů. Výrazně tak přispěje k transformaci kraje,“ popsal 1.náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Na EXPO CIRK bude vystavovat také biotechnologický startup Myco, který vyvíjí a vyrábí přírodní obalový materiál z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Za francouzskou stranu se bude prezentovat například Schneider Elektric, ATALIAN CZ, EDF Nuclear Czechia. „Zatím se jedná o nultý ročník výstavy, ale chceme dostat Ostravu i Moravskoslezský kraj na mapu cirkulárního světa a do dvou let udělat z výstavy klíčové byznysové setkání nejen v rámci Evropy,“ řekl 1. náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Součástí akce bude i doprovodný program pro základní školy a pro děti, které na akci s rodiči dorazí. Na jednotlivých stanovištích si zájemci budou moci sestavit autíčko na vodíkový pohon, naprogramovat Lego robota a projít s ním překážkovou dráhu nebo díky dílně s panem Cirkulárem zjistit, co všechno obnáší téma cirkulární ekonomiky.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.