Půjčka LIBERTY
Menu

Tisková zpráva – Domov U Včelína nabídne díky rekonstrukci služby více uživatelům

Domov U Včelína, který je součástí krajské organizace Náš svět, je díky rozsáhlé rekonstrukci modernější a komfortnější. Navýšila se také jeho kapacita. V rámci slavnostního otevření oslavila organizace Náš svět, jejíž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, také 50 let své existence.

„Jsem rád, že se nám podařilo díky dispozičním změnám navýšit kapacitu tohoto objektu z původních 22 míst na současných 26. V rámci úprav domova byla vytvořena čtyři komunitní bydlení a také nová garsonka, která je skvělá pro nácvik samostatného bydlení. Věřím, že zde naši uživatelé najdou příjemné zázemí, a že se jim zde díky profesionální péči pracovníků domova bude dobře dařit,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že díky rekonstrukci má každá z komunit k dispozici kuchyni s obývacím pokojem, také krásné moderní sociální zařízení. Proměnou prošly také prostory určené pro pracovníky domova.

Součástí projektu byly i úpravy exteriéru. „Obyvatelé domova určitě ocení dvě nové zahrádky s venkovními terasami s bezbariérovým přístupem a altány, kde mohou trávit příjemné chvíle se spolubydlícími nebo se svými návštěvami. Chceme, aby se klienti našich domovů cítili jako doma, aby pobývali v příjemném a bezpečném prostředí a měli zajištěnu co nejkvalitnější péči,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil s tím, že rekonstrukce domova začala v září minulého roku a přišla na 13,7 milionů korun. Organizace Náš svět ji hradila z vlastních prostředků.

„Naše organizace nabízí sociální služby osobám s mentálním postižením v kombinaci s tělesným, smyslovým a duševním onemocněním. Domov U Včelína je součástí areálu v Pržně, ve kterém bydlí celkem 142 uživatelů, o dalších 39 pečujeme na našem odloučeném pracovišti ve Frýdku-Místku. Mám radost, že v rámci slavnostního otevření zrekonstruovaného domova také oslavíme 50 let poskytování služeb pro osoby s nejtěžšími druhy postižení,“ řekl ředitel organizace Náš svět Jan Zvoníček.

Náš svět, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje:

V lednu 1974 byl otevřen Ústav sociální péče pro mládež Ostravice. V roce 1998 došlo k rozšíření ústavu otevřením jeho nově zrekonstruované pobočky ve Frýdku-Místku. Od roku 2003 je zařízení samostatnou příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje s názvem Náš svět a zajišťuje komplexní celoroční péči pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. V roce 2005 se uživatelé z Ostravice přestěhovali do nově vybudovaného zařízení v obci Pržno, jehož součástí jsou 3 větší objekty a 10 domků rodinného typu. Během těchto padesáti let se organizace stala nepostradatelným subjektem v oblasti zajištění pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji pro osoby s nejtěžšími druhy postižení.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.