Menu

Tisková zpráva – Dny rodin upozorňují na pěstounství. Lákají na atraktivní program

V rámci kampaně Dejme dětem rodinu se i letos konají Dny rodin. O zářijových víkendech se budou konat na hradě Sovinci (8. 9.), v Muzeu nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici (15. 9.) a v ostravském Trojhalí (21. 9.). Kromě zábavy je jejich hlavním posláním podpořit pěstounství a neformální péči o blízkého člověka.

„V Moravskoslezském kraji máme aktuálně asi 700 dětí, které vyrůstají v ústavní péči. Nejvíce dětí je věku od 12 do 18 let, těch je 500. Najít náhradní rodinu dětem právě v tomto věku je samozřejmě složitější než například předškoláčkům. Komplikované je také umístění dětí s handicapem nebo sourozeneckých skupin, které není vhodné rozdělovat. Naší snahou je upozorňovat na náhradní rodinnou péči, vyprávět příběhy opuštěných dětí, které mají díky pěstounům nakonec šťastné životy. Věříme, že oslovíme další dobré lidi, kteří svou náruč a domovy potřebným dětem nabídnou,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a vysvětlil, že existují dva druhy náhradní rodinné péče. Jedná se o pěstounství a pěstounství na přechodnou dobu.

„Náš kraj je v rámci republiky na úplně špici v oblasti pěstounství na přechodnou dobu. Těchto skvělých a obětavých lidí máme u nás více než 160, pečují o děti vyžadující rychlou nebo okamžitou pomoc, než zhruba po roce přecházejí do náhradní rodiny. Trvalé pěstounské péči se v našem kraji věnuje zhruba 3500 pěstounů,“ vyčíslil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil.

Dny rodin se budou konat na hradu Sovinec, v kopřivnickém Muzeu nákladních automobilů Tatra a také v Ostravě v Trojhalí Karolina. „Každá z akcí nabídne návštěvníkům atraktivní program, například nejrůznější stánky, workshopy, atrakce pro děti, na hradě vystoupí kouzelník, v muzeu se můžete těšit na kabaret, budeme losovat o volné vstupy na některé krajské kulturní památky. V Trojhalí pozveme na koncerty Adama Mišíka nebo kapely Monkey Business, stejně jako vloni také oceníme výjimečné pěstouny a obdarujeme dvě svépomocné skupiny pečujících osob,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje s tím, že v rámci všech akcí se budou moci lidé také seznámit s možnostmi a podmínkami náhradní rodinné péče. V Trojhalí se program navíc zaměří i na neformální péči o blízkého člověka.

Termíny akcí:

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.