Půjčka LIBERTY
Menu

Kraj už zaměstnancům Liberty vyplatil na bezúročných půjčkách skoro 14 milionů korun

Moravskoslezský kraj nabídl zaměstnancům Liberty bezúročné půjčky, aby jim pomohl překlenout nejnáročnější období po krachu huti. O tuto pomoc si už zažádalo 606 osob, krajský úřad žádosti postupně zpracovává. K 1. 7. 2024 z krajského účtu odešlo už 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. O půjčky je stále možno žádat, nyní pouze na podatelně hejtmanství.

Kraj nabídl bezúročné půjčky ve výši 25 tisíc korun pro občany kraje, kteří byli současně k 31. 5. 2024 zaměstnanci Liberty. Splatnost mají nejpozději na konci tohoto roku.

„Žádosti o půjčku přijímáme denně ve všední dny od úterka 18. června. Ke konci minulého týdne navštívily školící středisko huti přes čtyři tisíce zaměstnanců, jen asi 15 procent z nich si na místě zažádalo o půjčku, přesně 606 osob. Rada kraje žádosti schvaluje postupně, kromě předem stanovených termínů se setkáváme i každý čtvrtek. Jakmile je žádost krajskými radními schválena a ze strany hejtmanství podepsána, je potřeba, aby si ji žadatel osobně převzal. Až pak je možná výplata. Zatím nám tento nastavený systém šlape skvěle, z účtu kraje už odešly platby pro 554 žadatelů,“ sdělil hejtman Josef Bělica a doplnil, že zatím bylo vyhověno skoro všem žadatelům, radní dosud zamítli pouze 3 žádosti, podali je totiž cizinci.

O půjčku lze požádat na krajském úřadu

Původně se o půjčky žádalo ve školícím středisku huti, od 1. 7. 2024 se kontaktní místo přesunulo do budovy Krajského úřadu Moravskoslezského kraje na ulici 28. října v Ostravě.

„Na hejtmanství se o půjčky žádá a taky si zde budou žadatelé po schválení vyzvedávat podepsané smlouvy. Stačí, když se příchozí nahlásí na recepci úřadu, budou nasměrování buď na příjem žádostí, nebo na výdej podepsaných smluv. Stále platí, že peníze odesíláme následující pracovní den po převzetí podepsané smlouvy,“ řekl hejtman kraje Josef Bělica s tím, že lidé mohou kvůli půjčkám na úřad docházet během úředních hodin, které jsou v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin, v úterý a ve čtvrtek od osmi do půl třetí a v pátky od 8 do 13 hodin.

Další pomoc, kterou Moravskoslezský kraj lidem z Liberty nabídl, je bezplatná telefonní linka, na kterou si mohou lidé volat o rady. Nejčastěji se zajímají o bezúročnou půjčku a vyplácení dlužné mzdy Úřadem práce. Na bezplatnou telefonní linku 800 023 800 se zatím s žádostí o radu obrátilo ke konci minulého týdne 167 osob. Linka je zaměstnancům Liberty k dispozici ve všední dny od 8 do 17 hodin.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.