Menu

Tisková zpráva – Začíná oprava další části silnice na Praděd, řidiči budou muset počítat s omezením provozu

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté pro cestu pod horu Praděd. Původní silnice už dosluhuje, je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku, pracovat se bude i na odvodnění. Stavba začíná v pondělí 13. května a potrvá 120 dní.

„Tuto situaci už známe, před dvěma lety jsme zrekonstruovali čtyřsetmetrový úsek silnice a avizovali jsme, že bude nutné opravit i její další část. Už tedy víme, jak na to. Máme ověřeno, že se práce s těžkou technikou dají skloubit s provozem autobusů, které vozí turisty mezi Hvězdou a Ovčárnou. Aby byly práce na rekonstrukci efektivní, nevyhneme se dopravnímu omezení. Průjezd bude zúžený, taky budou ve všedních dnech po poledni nevyhnutelné uzavírky. O víkendech bude silnice průjezdná, ale prosíme výletníky i řidiče, aby počítali s tím, že všedních dnech to bude jinak. Silnice bude průjezdná dopoledne do 11:20, pak bude nutná úplná uzavírka, provoz se pak obnoví o půl čtvrté odpoledne. To bude platit jak pro osobní auta, tak pro autobusy, takže bude až zhruba do poloviny září upravený jízdní řád linek obou dopravců,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka.

Těžká technika vjede na silnici v pondělí 13. května, mezi kilometry 2,96 a 3,21 se bude pracovat na zajištění stability, silnice dostane novou železobetonovou římsu. „Hlavním důvodem je bezpečnost, každý, kdo se k Pradědu někdy vydal, ví, že se k němu jede ve svahu po poměrně úzké silnici, která už začala být v havarijním stavu. Je naší povinností ji stabilizovat. Pracovat se bude podle plánu i na úseku, který jsme opravili před dvěma lety, tam se na opačné straně od římsy dokončí odvodnění úseku. Provede se tam rekonstrukce žlabu a propustků a podél komunikace se položí nová asfaltová hutněná vrstva,“ popsal další část prací náměstek hejtmana Radek Podstawka s tím, že odvodnění se týká části silnice mezi kilometry 2,47, a 2,9. Veškeré práce by měly trvat 120 dní, tedy do 10. září tohoto roku, zhotovitelem bude společnost SWIETELSKY.

„Je nám jasné, že z dopravních omezení nebudou provozovatelé podniků pod Pradědem nadšení. Jedná se o jedinou komunikaci, která turisty, zaměstnance a zásobování nahoru na Ovčárnu dopraví. Se zástupci ubytovacích i restauračních zařízení jsme vše projednali a děkujeme jim za pochopení celé situace. Všichni si uvědomujeme, že bezpečnost a zdraví cestujících je prostě priorita. I z toho důvodu platí, že bude stejně jako před dvěma lety nastaven režim, aby v případě potřeby a mimořádných událostí mohly kdykoliv projet vozy Integrovaného záchranného systému,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Radek Podstawka s tím, že platný jízdní řád bude po dobu rekonstrukce k dispozici na webu společnosti  KODIS.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.